Friday, 25 January 2013

Try & error - Part II

masih lagi dalam entry try n error....seperti biasa aku akan sentiasa bereksperimen, dengan berbekalkan gambar-gambar dari mereka yang pro, aku jadikan sebagai rujukan...dalam masa yang sama aku cuba cipta satu hasil karya dengan cara aku sendiri n harap dapat diterima ramai =)



gambo nie org len shoot, tp tlg edit..hehehe



Sunday, 20 January 2013

Try & error - part 1

Dalam proses aku belajar mengenai fotografi nie, banyak gambar yang dijadikan sebagai bahan eksperimen.  gambar-gambar nie biasanya diambil secara suka-suka, tak der perancangan.  aku biasanya mengedit gambar-gambar nie bila aku dapat sesuatu yang baru, jadi aku perlukan bahan untuk praktis perkara-perkara baru nie.  Dalam proses belajar nie, try n error jadi antara perkara yang harus..tak cuba kita tak taw..jadi kita perlu sentiasa bereksperimen...walaupun kadang-kadang x jadi mcm mana yang kita nak, sekurang-kurangnya kita mencuba....






Friday, 11 January 2013

Pergola & Markisa

lepas abis study, aku cadang nak lepak rumah dlu sebelum dapat keje. nak rehat-rehat dlu la kononnya.  Tapi lepak rumah nie ader best ngan x best nyer.  yang best nyer dok umah tapi poket penuh n yang xbestnyer dok umah tp poket x bape nak padat.  aku mmg payah nak duduk diam kalo kat umah, didorong dengan rasa boring bile x da aktiviti jadi aku pown cari la bende-bende yang nak dibuat.  dok pikir punyer pikir dapat satu idea..buat pergola...pokok markisa aku pown dah makn beso n menjalar kat pokok ceri tepi umah aku.  aku pun mula la dengan cari kayu-kayu lama (lebihan masa runtuh rumah felda dlu) kat blakang rumah aku..dapat la jgk beberapa kayu yang aku rasa sesuai untuk bina pergola...dibekalkan beberapa alatan, aku pown mula la projek mega nie..hehhehe...dalam masa yang sama aku search jgk kat internet bentuk-bentuk pergola mcm kat bawah nie...


angan-angan nak bwat pergola mcm kat atas nie....tapi apakan daya kemampuan x da...kayu, mesin, dll tak mencukupi (nak beli skru pown paw duit mak aku..hehehhe)...jadi yang aku mampu buat hanya pergola ala kadar jer...




nie la hasilnya pergola ala kadar...lepas siap trus aku letak pokok markisa.  sebenarnya aku cadang nak taruk cat atau syelek...walopun x seberapa, tp aku nak bg mende nie tahan lama skit...tp satu hari nnt aku akan buat pergola yang mcm aku tgk kat internet tue..hahahhahahaha...sekian =)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update: 20/1/2013

berkisar daripada projek pergola dan markisa aku,  aku skit teruja lepas pokok markisa aku mula berbunga...x sabo nak tunggu buah yang pertama =)






----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update:  26/1/2013

pokok markisa nie dah mula nmpk putik buah, tp banyak bunga yg gugur.


bunga baru


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Update:  5/2/2013

akhirnya buah markisa dah kelihatan..sebelum nie banyak bunga dan putik buah gugur...jadi kali nie aku tgk lg banyak bunga n buah baru yang tumbuh




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Update:  9/2/2013

buah dah semakin besar tp dalam masa yang sama banyak buah yang gugur


 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Update:  15/2/2013

buah markisa pun dah makin besar =)


 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Update:  14/9/2013

lama x update pasal pokok nie...pokok sekarang pun dah makin beso..





---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Update:  21/9/2013



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15/01/2015

gambar dari mula aku buat pergola sampai la buah markisa aku nie buahkan hasil semua dah hilang..pergola aku dah aku robohkan untuk kegunaan lain dan pokok markisa aku pulak aku cantas. kini pokok markisa aku nie tumbuh semula masih terus membesar dan masih memberikan hasil =)










Tuesday, 8 January 2013

Potrait 2

Masih lagi berkisarkan potrait warga tua, sebenarnya gambar-gambar yang diambil adalah mereka yang berada disekeliling aku.  aku mmg x der kemampuan utk sewa talent, sediakan lighting & pelbagai (tapi kalo ader kemampuan mmg aku nak =)  hehehe).  jadi semuanya berlaku dengan spontan.  dan sejujurnya aku masih lagi dalam proses mengeksplore dan belajar utk memantapkan hasil karya mcm sifu-sifu tempatan yang aku ambil karya diorang sebagai rujukan. jadi nie adalah karya lanjutan dari potrait 1...






masih mencari-cari...........................................................................