Saturday, 15 September 2012

Bunga




Bunga juga antara subjek yang aku gunakan untuk shoot gambar. kadang-kadang bila boring duduk dalam rumah tak taw nak buat apa, ak pown siap2 la kamera shoot bunga mak aku kat keliling rumah. kebiasaannya kalau ak shoot bunga nie, ak tgk cuaca dlu, kalau agak-agak matahari kuat, terutamanya waktu petang.  memang time-time mcm nie la aku shoot bunga untuk dapatkan gaya yang ak nak.  Nie la antara hasil shoot bunga:







bagi aku, shoot bunga dengan membelakangkan cahaya matahari akan dapat hasil yang lebih dramatik (aku pown tak taw nak guna istilahkan apa lagi).Tapi nie pendapat aku shj. =)

Friday, 7 September 2012

family pic (1)

tak best rasanya kalo beli kamera, pas2 shoot sana sini, edit bebagai tp gambaq orang tedekat (Family) xder plak rasa nak amek ngan edit...ak mula rasa mende nie lepas ader baca satu post dari antara orang yang terkenal dalam dunia fotografi nie...pikir-pikir balik btol gak apa die ckp, sekurang-kurangnyanya bila orang disisi kita dah xda nnt, ader jgk kenangan kita nak ingat dalam bentuk yang fizikal (gambar)...jadi sebelum terlambat, beringat-ingat la.....sini ada beberapa gambaq family ak yang ak edit dan print untuk kenangan. gambaq lain x larat nak upload =)













 Sayangilah keluarga anda =)







Wednesday, 5 September 2012

Lightpainting + Talent



Agak pening kepala jgk mula nak taw buat mende nie.  lepas tgk video kat youtube serta try n error, akhirnya aku boleh faham teknik nie (secara asasnyer la..heheheh).  secara ringkasnya nak bwat mende nie pown ader jgk cara2 dan peralatan yang mesti kite ader...Iso, Aperture, & Shutterspeed dah kompom2 kne taw, mende nie asas.  kelengkapan penting plak antaranya mesti la kne ader tripod, melainkan tgn mampu pegang kamera lama-lama tanpa gegaq.  nak keterangan lbh lanjut, layari cikgu google....aku selitkan jugak contoh hasil gambaq....





ISO 100/ f 11/ 30s


gambar nie dihasilkan dengan abg aku,  talent plak adik aku.  bila guna slow shutter nie, subjek (talent)mesti berada dalam keadaan yang pegun, x blh ada sebarang pergerakan, kalau subjek bergerak maka hancus la  gambar. kamera jgk perlu gunakan tripod untuk membuatkan kamera dalam keadaan yang pegun.  untuk itu jgk lbh elok rasanya untuk tangkap gambar guna remote, set masa dsb.  sbb kdg2 kamera akan berlaku sedikit gegaran masa nak tekan shutter.  

Tuesday, 4 September 2012

Intro....(potrait 1)

aku boleh dikatakan seorang yang baru dalam dunia fotografi nie, bermula pada akhir tahun 2011.  semuanya sekadar mengisi masa lapang dan meneruskan minat ak dalam seni nie. berbekalkan duit gaji bekerja sebagai seorang guru ganti semasa cuti semester dan duit dari sumber-sumber lain (sumber yang halal..hehehe), akhirnya ak berjaya beli sebuah DSLR ...bergurukan youtube, blog, buku/majalah dan hasil gambar-gambar dari mereka yang ak lihat sebagai saorang yg profesional, ak cuba menghasilkan satu gambar yang pada pandangan aku cukop untuk memuaskan hati aku...antara gambar yang aku cukup suka untuk diedit adalah gambar potrait, terutamanya warga tua...dibawah nie antara gambar-gambr yang tlh aku hasilkan (try & error)













gambaq-gambaq nie ak buat hanya untuk mengisi masa lapang dan sebagai hobi shj.  banyak lagi yang aku kne blajaq.  stakat nie aku cme mampu try & error ja.
sekian =)